Bescherm jouw e-bike tegen diefstal: onze tips

Elektrische fietsen zijn populair. Niet alleen bij mensen die lekker willen fietsen, maar ook bij fietsendieven. E-bikes zijn duur in aanschaf en leveren daardoor ook meer geld op voor dieven. Daarnaast zetten veel mensen ze niet extra goed op slot, waardoor stelen veelal een makkelijk klusje is. De politie meldt dat fietsendieven steeds meer georganiseerd en professioneel te werk gaan om elektrische fietsen buit te maken.

Gelukkig zijn er ook steeds meer methodes om ervoor te zorgen dat jouw e-bike minder aantrekkelijk wordt voor een fietsendief. Bescherm jouw e-bike tegen diefstal met onze tips.

Tip 1: gebruik meerdere sloten

Een enkel slot is leuk, maar voor een beetje professionele fietsendief geen probleem. Door een extra slot te plaatsen zorg je ervoor dat een dief langer bezig is met het doorknippen. Meer tijd besteden is iets wat dieven juist niet willen en veelal zullen ze daarom zoeken naar een makkelijker doelwit.

Het beste is om twee sloten van verschillende materialen te gebruiken. Zo ontmoedig je dieven extra doordat ze meerdere spullen moeten meenemen om allebei de sloten kapot te krijgen. Denk aan een ringslot, kettingslot, beugelslot of kabelslot.

Tip 2: Zet je e-bike ergens aan vast

Een losse fiets kan altijd in een busje geladen worden. Wanneer jouw e-bike vast staat aan een object, is dit lastig of onmogelijk. Een fietsendief kan op deze manier jouw mooie e-bike niet meenemen om elders rustig open te maken.

Let er wel op dat je jouw fiets vastzet aan een solide en onbeweeglijk object en gebruik een goed kettingslot om het vast te zetten. Goede objecten zijn bijvoorbeeld een lantaarnpaal of een fietsenrek welke in beton gegoten is.

Tip 3: gebruik gecertificeerde sloten

Het klinkt logisch, maar toch is het niet vanzelfsprekend: een goed kwaliteitsslot is beter dan een goedkoop slot. Er is een groot verschil in de kwaliteit van sloten. Gebruik alleen sloten met een ART keurmerk. Hiermee ben je zeker van kwaliteit, hetgeen zich vertaalt in een langere tijd die een dief nodig heeft om het slot open te krijgen.

Tip 4: zet je e-bike op een dief-onvriendelijke locatie

Een fietsendief werkt het liefst op een plek waar hij rustig met jouw slot bezig kan. Als een dief gestoord kan worden tijdens zijn werk, kiest hij liever een makkelijker doelwit. Wanneer je jouw elektrische fiets dus op een locatie zet waar mensen langskomen, of waar mensen jouw fiets kunnen zien, verklein je de kans op diefstal aanzienlijk. Zet de fiets niet op een achteraf plekje of in een steegje waar niemand komt of kijkt.

Accuworld - Bescherm jouw e-bike tegen diefstal

Tip 5: zet je fiets niet vast aan het wiel

Wanneer je jouw fiets vastzet aan een van de wielen, kan een fietsendief het wiel losmaken en zo de rest van jouw mooie e-bike meenemen. Voorkom diefstal door de fiets met het frame vast te zetten, of door de bagagedrager.

Tip 6: maak jouw e-bike minder gewild

Maak jouw e-bike diefstal onvriendelijker en minder gewild door losse onderdelen mee te nemen als je de fiets ergens neerzet. Neem bijvoorbeeld de accu mee als dat kan, of zet de accu op slot met een accuslot. Neem de display mee als die los kan. Dit soort maatregelen maken de e-bike minder aantrekkelijk. De onderdelen zijn immers vrij prijzig en dus daalt de waarde van jouw fiets enorm zonder die onderdelen. Een dief zal liever een complete elektrische fiets zoeken.

Binnenkort gaan we verder met informatie over wat te doen als jouw e-bike onverhoopt toch gestolen is. Houd onze website en Facebook pagina in de gaten.