Dat de accu een belangrijk onderdeel van de auto is, algemeen bekend. Lees hier wat de precieze taak van de accu is en hoe je de levensduur van jouw auto accu aanzienlijk kan verlengen.

 

De winter is voor veel bedrijven die met accu’s werken, met stip het drukste seizoen. Helemaal bovenaan de hitparade van problemen staat de auto accu! Waarvoor dient die batterij of accu? Wat is de te verwachten levensduur? Hoe moet ik ze verzorgen? En waarop moet ik letten bij koud weer? Onze antwoorden vind je in de volgende 8 punten.

 

1. Wat is de taak van een auto accu?

Een accu moet de energie die de alternator produceert, opslaan om die op een later tijdstip weer vrij te geven. De belangrijkste taak is uiteraard om de motor te laten ronddraaien tijdens het starten.

Los daarvan heeft de accu nog heel wat andere taken, want ze voedt een groot aantal accessoires in de wagen. Tal van onderdelen zoals de vele detectoren, radio en ABS, kunnen slechts stabiel werken met een degelijke batterij.

En dan hebben we het nog niet over de stop-start technologie, want voor dat systeem is een nieuwe generatie accu’s nodig.

 

2. Volt, ampère, waarop letten?

Als je een accu koopt, kan je best even de handleiding van de wagen lezen. Je moet vooral op de volgende zaken letten…

Voltage: hedendaagse wagens gebruiken allemaal een 12 volt accu.

Ampère-uur: (aangegeven met “Ah”) Dit slaat op de lading die een accu kan behouden in de tijd. Of, de energie die de accu gedurende een zekere tijdspanne kan leveren.

De stroomsterkte: (uitgedrukt in “A” van ampère) Dit is de maximale stroomsterkte waarover de startmotor kan beschikken. Om het eenvoudiger te stellen, hoe groter deze getallen zijn, hoe krachtiger de accu.

 

3. Wat is de levensduur van een accu?

Een auto accu heeft een gemiddelde levensverwachting van vijf jaar. Er zijn echter verschillende factoren die een invloed hebben op de levensduur. Dat begint bij het ogenblik waarop de accu wordt aangekocht. Een accu die in je auto geplaatst wordt, kort nadat ze werd geproduceerd, zal langer meegaan.

Daarom heeft de accu van een nieuwe auto een grotere levensverwachting dan een vervangexemplaar. Een accu die lange tijd gestockeerd wordt in een winkel, zal aan prestaties inboeten.

Het is belangrijk om de factuur en de aankoopdatum bij te houden. Jammer genoeg kan je de productiedatum niet achterhalen en je weet evenmin in welke omstandigheden de accu in tussentijd bewaard werd.

 

4. Heeft de temperatuur een invloed op de prestaties van een accu?

Uiteraard en in tegenstelling tot wat velen denken, zijn (hoge) temperaturen even schadelijk voor een accu als een koude omgeving.

Lage temperaturen laten een batterij “stollen” waardoor ze niet haar volledige capaciteit kan leveren. Dat is noodzakelijk om de starter te voeden, want dat is de zwaarste taak van de batterij.

Hoewel warmte het rendement van een batterij vergroot (zonder regelmatig bij te laden), kan de batterij gaandeweg capaciteit verliezen. Deze ontlading kan – in het ergste geval – de accu definitief beschadigen.

5. Hoe kan ik mijn accu correct onderhouden?

Een nieuwe auto accu heeft geen specifiek onderhoud nodig. Naarmate ze veroudert, is het zinvol om de polen en de klemmen visueel te controleren. Kijk na of de kabels goed vast zitten (je kan de moeren indien nodig aantrekken).

Als er oxidatie is, maak je de klemmen los zodat je polen en klemmen zuiver kan maken met schuurpapier. Je kan corrosie voorkomen door ze met vaseline in te smeren.

Plaats vervolgens de klemmen terug en span de moeren stevig aan. Soms is het ook zinvol om de batterij met een externe lader bij te laden om de levensduur te verlengen.

 

6. Starten bij koud weer?

Zelfs wanneer je accu in uitstekende conditie verkeert, loont het de moeite om ze bij het starten te ontzien. Zet voor het starten de lichten even aan en uit zodat de batterij een beetje kan “voorverwarmen”.

Start vervolgens de wagen. Als de motor niet meteen aanslaat, start dan niet te lang door. Het is beter om enkele korte startpogingen te ondernemen, zo put je de accu niet uit.

Als de wagen een manuele versnellingsbak heeft, kan je best het ontkoppelingspedaal intrappen. Zo zal de motor met minder weerstand ronddraaien (ook wanneer de transmissie in neutraal staat).

 

7. Zwakke accu?

Als de wagen na enkele pogingen niet start, kan je startkabels gebruiken en starten met een donorwagen.

Wie enkel in de stad rijdt en vaak in de file staat, doet er goed aan om af en toe een langer traject rijden. Door met hogere motortoerentallen te rijden, kan je de accu volledig herladen.

 

8. Accu revisie

Is jouw accu niet meer in goede staat? Accuworld kan je op een goede manier helpen met een auto accu revisie. De specialsiten van Accuworld maken gebruik van hoogwaardige materialen en zorgen ervoor dat jouw accu weer als nieuw wordt. En dat scheelt geld! Een revisie is in de meeste gevallen namelijk stukken goedkoper dan een nieuwe accu.

Meer weten over een accu revisie? Neem contact met ons op.