Veel mensen denken er niet vaak over, maar al die mooie nieuwe elektronische apparatuur is niet altijd even veilig. Denk aan mobiele telefoons; super handig en je kan er veel mee, maar er zijn ook dingen die je vooral niet moet doen. In dit artikel lees je een belangrijke waarschuwing voor jouw mobieltje: de plek waar je je telefoon nooit moet opladen.

 

Brand door telefoon accu

De gedachte dat je telefoon over verhit en in je broekzak of gezicht ontploft is behoorlijk eng. Maar de brandweer waarschuwt nu voor een nieuw en zorgwekkend fenomeen: mobiele telefoons blijken steeds vaker de oorzaak van brand in huis.

Door oververhitting van de accu in de telefoon, wordt deze zo warm dat er al snel brand kan ontstaan. Uit onderzoek van de Newton NH Fire Department, blijkt dat 53% van de kinderen hun telefoon ofwel in bed ofwel onder het hoofdkussen opladen. Aangezien het bed veelal is ingericht om de warmte van degene die erin ligt vast te houden, gebeurt dit ook bij de telefoon. Op die manier kan de opgewekte warmte dus niet ontsnappen, met als gevolg oververhitting en brand. Beddegoed is ook een vrij brandbaar materiaal, wat dit probleem alleen maar meer in de hand werkt.

Daarnaast zijn er ook meldingen van mensen die hun gezicht verbranden aan de opgewarmde accu van de telefoon.

 

Tips van de brandweer

De brandweer raadt dan ook met klem aan dat mobiele telefoons ergens anders worden opgeladen, buiten het bed. Ze hebben een aantal tips om brand en andere ellende te voorkomen:

  • Laad je telefoon nooit op in bed. Niet onder het kussen, maar ook niet onder de dekens. Zorg er ook voor dat familie, kinderen, of andere huisgenoten dit niet doen.
  • Leg je telefoon aan de lader op een plaats waar de warmte goed kan ontsnappen. Open en bloot leggen wordt aangeraden.
  • Gebruik geen goedkope lader. De brandweer meldt dat dit soort opladers vaak mindere kwaliteit zijn en daardoor sneller oververhit kunnen raken of vonken afgeven.

 

Omdat wij wensen dat iedereen veilig en gerust kan slapen, willen we iedereen vragen om deze informatie te delen. Brand in huis tijden het slapen is, in onze ogen, een van de ergste dingen die je kan overkomen. Accuworld hoopt dat dit artikel bijdraagt aan de bewustwording van dit gevaar.

 

Accuworld is gespecialiseerd in nieuwe accu’s, batterijen en opladers. Wij verkopen alleen maar hoogwaardige kwaliteit producten, waarbij u zeker kan zijn van goede service en hulp.