Redenen om van een e-bike te houden – deel 1

De verkoop van elektrische fietsen stijgt enorm. Maar waarom zijn deze fietsen zo populair? Wij gingen op onderzoek en hebben een heleboel redenen gevonden. In dit artikel gaan we in op de redenen om van een e-bike te houden. Dit is deel 1 van een tweeluik. Volg onze Facebook pagina om op de hoogte te blijven wanneer deel 2 gepost wordt.

 

Het eerste wat u moet weten over e-bikes is dat het geen one-day-fly is. Alles wijst erop dat de e-bike voorlopig zal blijven bestaan en dat het marktaandeel alleen maar zal stijgen. De verkoop van elektrische fietsen is alleen al van 2016 tot 2017 met 91 procent gestegen. Het is een industrie van tientallen miljoenen en er is geen teken van vertraging. Vorig jaar overtrof de e-bike verkoop zelfs de traditionele fietsverkoop in Nederland.

Sommige mensen zien de e-bike als een bedreiding. Wij denken dat dit wel meevalt. In feite kunnen ze een leven juist heel goed verbeteren.  Hieronder de redenen waarom de elektrische fiets revolutie zo snel gaat en zoveel mensen helemaal weg zijn van hun e-bike.

 

E-bikes maken het trappen een stuk makkelijker

Over het algemeen zijn e-bikes fietsen met een “assist” op batterijen die wordt geleverd via trappen en, in sommige gevallen, een gaspedaal. Wanneer u de pedalen op een e-bike met trapondersteuning indrukt, schakelt een kleine motor in en geeft u een boost, zodat u heuvels kunt beklimmen en kunt cruisen zonder een grote inspanning te leveren. Ze noemen ze ‘pedelecs’, net als conventionele fietsen – maar beter, zegt Ed Benjamin, senior managing director van het adviesbureau eCycleElectric. “Je regelt je snelheid met je voeten, zoals met een gewone fiets,” zegt hij. “Je voelt je echt heel krachtig en versnelt gemakkelijk.”

Naast de trapondersteuningsfunctie hebben sommige e-bikes een gasklep die de motor met een druk op de knop inschakelt. Deze behoren tot een afzonderlijke klasse e-bikes die uiteraard geen pure fietservaring bieden; ze zijn ook illegaal in sommige gemeenten. Interessant is dat, zegt Benjamin, mensen die niet al ‘fietsers’ zijn, in het begin de neiging hebben om naar gasfietsen te gaan, maar dan omdraaien en een pedaalassistent kiezen voor hun volgende aankoop.

 

Je gaat er heel snel mee

Hoe harder je trapt, hoe groter de boost en dus hoe sneller je rijdt – tot een punt. Met e-bikes kun je snel mee neuriën, maar het zijn geen motorfietsen. Ze zijn niet gemaakt om eventjes 60 km/uur mee te gaan op het fietspad. De motor wordt bestuurd om te stoppen met het voortstuwen van je verder als je boven een bepaalde snelheid komt om ongelukken te voorkomen. U bespaart dus tijd tijdens uw woon-werkverkeer, maar geniet nog steeds van het landschap of van de stad.

Je kunt ook bepalen hoe groot de hulp is die je krijgt. De meeste e-bikes worden geleverd met een aan / uit-schakelaar waarmee je de boost-instelling kunt aanpassen van “eco” (laag) tot “turbo” (hoog), voor als je wat meer power wilt, bijvoorbeeld op een heuvel of brug.

 

Mensen fietsen meer met hun e-bike

Het krijgen van een e-bike kan dramatisch verhogen hoe vaak je rijdt. Dit blijkt uit een recent onderzoek onder bijna 1.800 e-bike-eigenaren in Noord-Amerika. Vooraf zei 55 procent van de respondenten dat ze dagelijks of wekelijks reden. Na het kopen van een e-bike steeg dat aantal tot 91 procent. Het is logisch: zelfs als je super fit bent, word je nog steeds moe (waarschijnlijk door training of racen) op een reguliere fiets. Als je een e-bike hebt, kun je doorgaan met rijden terwijl je je vermoeide benen een beetje rust geeft. Je kunt ook sneller gaan, wat fietsen voor langere ritten aantrekkelijker maakt.

Voor degenen die geen frequente fietsers zijn, opent een e-bike een hele nieuwe wereld. Hoewel je misschien niet geconditioneerd bent om 10-15 kilometer per keer te rijden, kun je die afstanden gemakkelijk afleggen met een elektrische assistent. Ideaal voor het  opbouwen van uithoudingsvermogen en vertrouwen. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat 94 procent van de niet-fietsers dagelijks of wekelijks reed nadat ze een e-bike hadden gekocht.

 

Een e-bike is overal voor te gebruiken

Noem een ​​type rijden en daar is een e-bike voor. Als je geen interesse hebt in een elektrische racefiets, kan een normale elektrische stadsfiets super nuttig voor je zijn. E-bikes zijn beschikbaar in vracht-, woon-werk-, recreatief-, mountainbike- en zelfs racefietsstijlen. Voor ieder wat wils en dus gewoon overal te voor te gebruiken.

 

Een e-bike vermindert het autogebruik

Mensen kopen elektrische fietsen als manier om autoritten te verminderen. De gegevens ondersteunen dit: 28 procent van de ondervraagden uit het onderzoek zei dat ze specifiek een e-bike hebben gekocht om het rijden met de auto te vervangen. Een veelgehoorde reden waarom kopers op de lijst staan ​​voor een e-bike – inclusief het vervoeren van vracht en kinderen, het vermijden van parkeren en verkeer en milieuproblemen – is dat ze gewoon niet meer in de auto willen stappen voor een ritje. Een bijkomend voordeel van de e-bike is dat je je niet speciaal hoeft aan te kleden (en dus niets hoeft op te ruimen wanneer je op je bestemming aankomt) omdat je niet zoveel zweet.

Houd er ook rekening mee dat meer dan de helft van alle autoritten korter is dan 20 kilometer , terwijl sommige onderzoeken aangeven dat de gemiddelde enkele reis slechts 10 kilometer bedraagt. Dat is een no-brainer afstand die per e-bike kan worden afgelegd. Uit het onderzoek bleek zelfs dat eigenaren 46 procent van hun auto-woon-werkverkeer en 30 procent van hun boodschappen vervangen door e-bike ritten. Het enige dat je nodig hebt is een geweldige forenzentas om je spullen te dragen, en je bent klaar.

 

Je krijgt nog steeds beweging

E-bikes doen een deel van het werk voor u, maar ze tellen nog steeds als oefening, vooral voor mensen die anders niet zouden fietsen of bewegen. Onderzoekers van Colorado University ontdekten dat wanneer 20 niet-sportende mannen en vrouwen drie dagen per week ongeveer 40 minuten e-bikten, ze hun cardiovasculaire conditie en bloedsuiker in slechts één maand verbeterden. “Veel mensen zijn niet fit genoeg om lang genoeg te rijden om zinvolle gezondheids- en fitnessvoordelen van fietsen te krijgen,” zegt een onderzoeker. “Zet ze op een elektrische fiets en ze kunnen een uur rijden en een aanzienlijke hoeveelheid beweging krijgen.”

Zelfs als je in uitstekende conditie en erg fit bent, kun je nog steeds oefenen door e-fietsen. Ondanks dat de inspanning wel degelijk lager is dan bij regulier fietsen, ben je nog wel steeds lichamelijk bezig.  Je verbrandt nog steeds tot 200 calorieën per uur, het equivalent van wat je verbrandt door te lopen. Lees ook ons artikel over of fietsen op een e-bike valsspelen is of niet.

 

Volgende week deel 2 van de lijst met redenen om van een e-bike te houden.

 

 

Bron: Bicycling.com

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *