Telefoneren, appen en muziek luisteren op de fiets: vanaf 1 juli 2019 is het verboden

Op dit moment is het nog toegestaan in Nederland om op de fiets te bellen, te appen en muziek te luisteren met je telefoon in de hand. Dit gaat echter snel veranderen en vanaf 1 juli 2019 is het in ons land verboden om met je mobiele telefoon in de hand te fietsen.

Nieuwe wet

Door het aankomende verbod, mag je vanaf 1 juli geen mobiele telefoon meer vasthouden terwijl je op de fiets zit. De telefoon als navigatie gebruiken, als muziekspeler gebruiken of bellen of appen is dan allemaal niet meer toegestaan. Het verbod geldt trouwens ook voor andere mobiele elektronische apparaten zoals navigatiesystemen, tablets of muziekspelers. De wetgeving is alleen van toepassing op het gebruik tijdens het fietsen. Als je stilstaat, mag je wel gewoon gebruik maken van deze apparaten en je telefoon.

Met deze nieuwe wet wil minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) fietsongelukken voorkomen. Het blijkt uit onderzoek dat er steeds meer ongelukken met fietsers zijn doordat deze afgeleid zijn van het verkeerd door het gebruik van de mobiele telefoon. Vooral in de leeftijdsgroep van 12-34 jaar is het percentage ongelukken door telefoongebruik op de fiets redelijk hoog.

Het boetebedrag voor overtreders van de nieuwe wet wordt € 95,-. Dit komt overeen met andere boetes die aan fietsers opgelegd kunnen worden, zoals door rood licht fietsen. Het boetebedrag is nog een stuk lager dan voor automobilisten die gepakt worden met een telefoon in de hand; zij betalen tegenwoordig € 240,-.

Accuworld - Telefoneren en appen op de fiets telefoonhouder web

Handsfree

Telefoneren en appen op de fiets is wel toegestaan met de nieuwe wetgeving als je dit handsfree doet.

Eén van de handige nieuwe producten die je kunt gebruiken zijn telefoonhouders voor op het stuur van de fiets. Deze werken hetzelfde als in de auto en hiermee kun je jouw telefoon op het stuur van de fiets klemmen en op die manier wel gebruiken. Met name voor navigatie doeleinden en muziek luisteren is dit erg handig.

Voor bellen en appen lijkt het vooralsnog een grijs gebied. Je aandacht wordt immers afgeleid van het verkeer, maar de telefoon is niet in de hand aanwezig. De website van de rijksoverheid geeft aan dat je met een handsfree systeem wel goed op het verkeer moet blijven letten en geen gevaarlijke situaties mag veroorzaken.